Hirdetés

szokas.lap.hu / Ünnepi szokások

Ünnepi szokások

Kövesd Idén január 29-ére esik a kínai hagyományos tavaszünnep, azaz a Holdújév. Ebből az alkalomból az ország legtöbb vidékén az emberek minden bizonnyal a Jiaozi elnevezésű barátfülét fogyasztják. Ez a kínai nép egyik szokása.

A keresztény egyházakban a húsvét Krisztus feltámadásának ünnepe, kezdettõl fogva a legjelentõsebb, hisz a megváltás, amelynek beteljesedése Krisztus feltámadása, a keresztény örömhír legfontosabb üzenete.

Húsvét a feltámadás ünnepe, szokások itthon és külföldön, hagyományos ételek A keresztény egyházakban a húsvét Krisztus feltámadásának ünnepe, kezdettõl fogva a legjelentõsebb, hisz a megváltás, amelynek beteljesedése Krisztus feltámadása, a keresztény örömhír legfontosabb üzenete.

Húsvéti szokások külföldön, húsvéti népszokások, tradíciók.

A XXI. század embere már nagyon keveset tud a régi idők népszokásairól, amelyekben a magyar nép lelkivilága, parasztságunk szellemi kultúrája olyan jellemzően mutatkozott meg. Legtöbb népszokásunk az ünnepekhez, az esztendő jeles napjaihoz fűződik, ezek a napok hosszú századokon át a paraszti közösség ünnepei voltak. Népszokásaink hasonló nemzeti értéket jelentenek, mint a népzene vagy a népművészetnek más ágai, ezért megőrzésük vagy legalábbis emlékezetben tartásuk magyar kötelesség. A JEL 2003. évi, XV. évfolyamában minden hónapban röviden megemlékezünk a hónap ünnepeivel kapcsolatos, jellegzetes népszokásokról. Célunk nem csupán a régi, szép hagyomány felelevenítése, de annak bemutatása is, mennyire átjárta a régi idők emberét az elkötelezett istenhit, az Isten és az embertársak iránti szeretet és a közösségi érzés. Arra is föl szeretnénk hívni a figyelmet, hogy a mai közösségi összejöveteleken, pl. iskolai ünnepélyeken nem szükséges idegen szokásokat „importálnunk”, mert a magyar hagyományok számunkra összehasonlíthatatlanul értékesebbek. Az Egyesült Európában is meg kell őriznünk a Kárpát-medencének páratlanul sokszínű és világviszonylatban is rendkívül gazdag magyar értékeit.

A karácsonyi ünnepek kezdete november végére, december elejére esik az eljövetelt és az Úrra való várakozást jelentő adventtel, ami egyben az egyházi év kezdetét is jelenti.

Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó szokások nélkül. Mindezekből mára hagyományorző szándékkal felelevenített kedves emlékek maradtak. A karácsony azonban sokaknak ma is a legmeghittebb, szent ünnep, amely nem lehet teljes a templomi szertartások és szokások nélkül.

Az ünnep olyan különleges időszak, amikor a közösség a megszokottól, a hétköznapitól eltérő módon viselkedik, hagyományosan megszokott előírásokat és tilalmakat tart be. Ez a kötet részletes áttekintést ad - a polgári év szerint - a magyar paraszti élet jeles napjairól, ünnepi szokásairól és a hozzájuk fűződő hiedelmekről, kalendáriumi rigmusokról, a gazdálkodáshoz, az időjáráshoz kapcsolódó regulákról. Az újévvel kezdődő ünnepek a vízkereszttel folytatódnak, majd sorra kerül a Bálint-nap a Szent György-nap, a nagyböjt és a húsvét és így tovább Luca-napig, bezárva a karácsonyi ünnepekkel. Archív és újabban készült fényképek illusztrálják a leírtakat, amelyek alapján a jelmezek, maszkok és a kellékek is jól megfigyelhetők.

A karácsony közeledtével elővesszük régi jól bevált „mama receptjeit”, hogy ezekből álljon össze az ünnepi menünk. Ezeknek az ételek mára már tradícióvá váltak, a halászléhez a bejgli dukál, a bárányhoz pedig a csodás zserbó íze illik. De nem csak csöpp hazánkban ennyire fontosak a szokások, más európai országokban is hasonló a sürgés-forgás ilyenkor a konyhákban.

Görög nemzeti ünnepek.

Szilveszter

Hogyan telnek az ünnepek Csernakeresztúron? Adventi idõben a mélyen katolikus keresztúriak hetente háromszor vettek részt a hajnali misén. Karácsony elõtt kilenc nappal kezdõdik a „Szállást keres a szent család” címû imádságsorozat. Ez abból áll, hogy minden este más családhoz tér be az ünneplõ közösség, imákat és dalokat adnak elõ, mintegy jelképezve a szent család két évezreddel ezelõtti menedékkeresését. A szent család képét mindig magukkal viszik, és a meglátogatottaknak jó érzés, hogy törõdnek velük, mesélte Tóth János plébános.

A Mikulás kengurun érkezik Ausztráliába, szánon pedig Ukrajnába. Van, ahol ő hozza a karácsonyi ajándékot, máshol a Jézuska. A lényeg azonban mindenhol ugyanaz: karácsonykor (legyen az télben vagy nyárban) együtt ünnepel a család.

Az 5769/5770-es zsidó év ünnepi naptára (2009/2010)

Ünnep, örömteli boldogság. Sok nemzetnek van saját ünnepe és mindenkinek több egyéni. Ez az oldal a tömegek ünnepeivel foglalkozik elsősorban. Kellemes böngészést és boldog ünnepeket!

Meghatározás:

Jeles napok, ünnepi szokások, karácsony, húsvét, nemzetek ünnepi szokásai, népszokások, hitszokások.

Jeles napok, ünnepi szokások, karácsony, húsvét, nemzetek ünnepi szokásai, népszokások, hitszokások.

Szponzorált hirdetések

eXTReMe Tracker

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Ünnepi szokások
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés