Hirdetés

szokas.lap.hu / Ünnepi szokások

Ünnepi szokások

Kövesd Idén január 29-ére esik a kínai hagyományos tavaszünnep, azaz a Holdújév. Ebből az alkalomból az ország legtöbb vidékén az emberek minden bizonnyal a Jiaozi elnevezésű barátfülét fogyasztják. Ez a kínai nép egyik szokása.

A keresztény egyházakban a húsvét Krisztus feltámadásának ünnepe, kezdettõl fogva a legjelentõsebb, hisz a megváltás, amelynek beteljesedése Krisztus feltámadása, a keresztény örömhír legfontosabb üzenete.

Húsvét a feltámadás ünnepe, szokások itthon és külföldön, hagyományos ételek A keresztény egyházakban a húsvét Krisztus feltámadásának ünnepe, kezdettõl fogva a legjelentõsebb, hisz a megváltás, amelynek beteljesedése Krisztus feltámadása, a keresztény örömhír legfontosabb üzenete.

Húsvéti szokások külföldön, húsvéti népszokások, tradíciók.

A XXI. század embere már nagyon keveset tud a régi idők népszokásairól, amelyekben a magyar nép lelkivilága, parasztságunk szellemi kultúrája olyan jellemzően mutatkozott meg. Legtöbb népszokásunk az ünnepekhez, az esztendő jeles napjaihoz fűződik, ezek a napok hosszú századokon át a paraszti közösség ünnepei voltak. Népszokásaink hasonló nemzeti értéket jelentenek, mint a népzene vagy a népművészetnek más ágai, ezért megőrzésük vagy legalábbis emlékezetben tartásuk magyar kötelesség. A JEL 2003. évi, XV. évfolyamában minden hónapban röviden megemlékezünk a hónap ünnepeivel kapcsolatos, jellegzetes népszokásokról. Célunk nem csupán a régi, szép hagyomány felelevenítése, de annak bemutatása is, mennyire átjárta a régi idők emberét az elkötelezett istenhit, az Isten és az embertársak iránti szeretet és a közösségi érzés. Arra is föl szeretnénk hívni a figyelmet, hogy a mai közösségi összejöveteleken, pl. iskolai ünnepélyeken nem szükséges idegen szokásokat „importálnunk”, mert a magyar hagyományok számunkra összehasonlíthatatlanul értékesebbek. Az Egyesült Európában is meg kell őriznünk a Kárpát-medencének páratlanul sokszínű és világviszonylatban is rendkívül gazdag magyar értékeit.

A karácsonyi ünnepek kezdete november végére, december elejére esik az eljövetelt és az Úrra való várakozást jelentő adventtel, ami egyben az egyházi év kezdetét is jelenti.

Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó szokások nélkül. Mindezekből mára hagyományorző szándékkal felelevenített kedves emlékek maradtak. A karácsony azonban sokaknak ma is a legmeghittebb, szent ünnep, amely nem lehet teljes a templomi szertartások és szokások nélkül.

Az ünnep olyan különleges időszak, amikor a közösség a megszokottól, a hétköznapitól eltérő módon viselkedik, hagyományosan megszokott előírásokat és tilalmakat tart be. Ez a kötet részletes áttekintést ad - a polgári év szerint - a magyar paraszti élet jeles napjairól, ünnepi szokásairól és a hozzájuk fűződő hiedelmekről, kalendáriumi rigmusokról, a gazdálkodáshoz, az időjáráshoz kapcsolódó regulákról. Az újévvel kezdődő ünnepek a vízkereszttel folytatódnak, majd sorra kerül a Bálint-nap a Szent György-nap, a nagyböjt és a húsvét és így tovább Luca-napig, bezárva a karácsonyi ünnepekkel. Archív és újabban készült fényképek illusztrálják a leírtakat, amelyek alapján a jelmezek, maszkok és a kellékek is jól megfigyelhetők.

A karácsony közeledtével elővesszük régi jól bevált „mama receptjeit”, hogy ezekből álljon össze az ünnepi menünk. Ezeknek az ételek mára már tradícióvá váltak, a halászléhez a bejgli dukál, a bárányhoz pedig a csodás zserbó íze illik. De nem csak csöpp hazánkban ennyire fontosak a szokások, más európai országokban is hasonló a sürgés-forgás ilyenkor a konyhákban.

Görög nemzeti ünnepek.

Szilveszter

Hogyan telnek az ünnepek Csernakeresztúron? Adventi idõben a mélyen katolikus keresztúriak hetente háromszor vettek részt a hajnali misén. Karácsony elõtt kilenc nappal kezdõdik a „Szállást keres a szent család” címû imádságsorozat. Ez abból áll, hogy minden este más családhoz tér be az ünneplõ közösség, imákat és dalokat adnak elõ, mintegy jelképezve a szent család két évezreddel ezelõtti menedékkeresését. A szent család képét mindig magukkal viszik, és a meglátogatottaknak jó érzés, hogy törõdnek velük, mesélte Tóth János plébános.

A Mikulás kengurun érkezik Ausztráliába, szánon pedig Ukrajnába. Van, ahol ő hozza a karácsonyi ajándékot, máshol a Jézuska. A lényeg azonban mindenhol ugyanaz: karácsonykor (legyen az télben vagy nyárban) együtt ünnepel a család.

Az 5769/5770-es zsidó év ünnepi naptára (2009/2010)

Ünnep, örömteli boldogság. Sok nemzetnek van saját ünnepe és mindenkinek több egyéni. Ez az oldal a tömegek ünnepeivel foglalkozik elsősorban. Kellemes böngészést és boldog ünnepeket!

Meghatározás:

Jeles napok, ünnepi szokások, karácsony, húsvét, nemzetek ünnepi szokásai, népszokások, hitszokások.

Szponzorált hirdetések

eXTReMe Tracker

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Ünnepi szokások
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés