Hirdetés

szokas.lap.hu / Étkezési szokások

Étkezési szokások

Egy spanyol mondás azt tartja: " ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács". Ez a mondás kifejezi a spanyol gasztronómiának azt az elvét, hogy az ételkészítés mûvészetének célja csak az lehet, hogy az étel megtartsa a természetes jó ízét. A spanyol konyhának évszázados hagyományai vannak, annak ellenére nem konzervatív, ötletes újításokra mindig kész.

Az ősember étkezési szokásai Budapest, 2007. február 24. (MTI) - Az emberiség fejlődése (az evolúció) már 20-30 millió éve folyt, amikor 2,4 millió évvel ezelőtt elkezdődött a paleolitikum (az őskőkor), ami az éhség és jólét korszakának is nevezhető. Hiszen amikor elérhető volt a fák és bokrok termése, vagy ha zsákmányt tudott ejteni, akkor az ősember "jól élt", viszont éhezett, amikor időjárási vagy egyéb okok miatt nem volt mit ennie - olvasható a Magyar Dietetikusok legújabb Táplálkozás és Tudomány című hírlevelében. Budapest, 2007. február 24. (MTI) - Az emberiség fejlődése (az evolúció) már 20-30 millió éve folyt, amikor 2,4 millió évvel ezelőtt elkezdődött a paleolitikum (az őskőkor), ami az éhség és jólét korszakának is nevezhető. Hiszen amikor elérhető volt a fák és bokrok termése, vagy ha zsákmányt tudott ejteni, akkor az ősember "jól élt", viszont éhezett, amikor időjárási vagy egyéb okok miatt nem volt mit ennie - olvasható a Magyar Dietetikusok legújabb Táplálkozás és Tudomány című hírlevelében.

A felületes olvasó Apicius szakácskönyvét lapozgatva azt hihetné, hogy az akkori és a mai konyhaművészet között semmiféle érdemi különbség nincsen. Fasírtok, sültek, kolbászok, töltött húsok stb. voltak a legkedveltebb falatok. A római konyhának azonban van egy lényeges sajátossága, a mártások. Igaz, ezek nem a mai ízlésnek megfelelő finomságok: a rómaiak ételeiket egy speciális, erjesztett halakból készített mártással, az ún. garummal ízesítették.

A magyar lakosság egyre inkább otthon étkezik, kevesebbet jár étterembe, kedvence a szárnyashús és az ízesített joghurt.

Ma már nagyon sok gyógyszer készül gyógynövényekből, és a gyógynövénytermékek értékesítése világméretű üzletággá terebélyesedett. A Gyógyító növények az információt könnyen érthetővé teszi a gyönyörű képeknek és kivitelnek köszönhetően. Részletesen kifejti, hogy mely gyógynövények mely betegségekre hoznak enyhülést – Kloss hitt abban, hogy a növények természetadta orvosságok, és minden betegségre létezik gyógyír gyógynövény formájában. Minden betegséget a kiváltó okaival, a tüneteivel és a neki megfelelő gyógynövényes vagy más természetes módszert alkalmazó kezeléssel együtt ismertet.

Már több mint 4000 éves múltra tekint vissza a kínai teázás története. A tea nélkülözhetetlen ital a kínaiak életében. Ma az emberek amikor egymásnak teát készítenek, akkor ugyanezzel a mozdulattal köszönetüket is ki szokták fejezni. A kínai teázási szokásokról van egy mese. Régen 280. évben a kínai Wu fejedelemségben a császár szerette volna alkohollal fogadni a tisztviselőit. Köztük volt a Wei Zhao nevű tiszt, aki betegsége miatt nem tudott alkoholt inni. Ezért a császár megengedte, hogy ő teával helyettesítse az alkoholt. Attól fogva az értelmiség kezdte teával fogadni a vendégeket. Később a kínai Tang-dinasztiában a teázás elterjedt szokássá vált. 731 és 741 között a templomokban külön teát készítettek, így a teázási szokás több helyen elterjedt. Ezzel egyidejűleg az akkori gazdag családok építettek olyan szobát, ahol teázva beszélgettek vagy olvastak, az ilyen szobát “tea-szobá”-nak nevezték.

Mézeskalács nélkül a karácsony sem az igazi, ráadásul elkészíteni sem nehéz, az általunk kínált variáció sokáig friss marad, díszítése pedig az egész vendégsereg számára jó mulatság. E programot két variációban kínáljuk: - kész süteményeket szállítunk a helyszínre, s a vendégek kreativitásán múlik a díszítés, melyhez szintén minden anyagot mi biztosítunk. - a helyszínen történik a sütés és a díszítés is. Kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozunk.

A diákok leírják, mi mindent esznek és isznak egy adott napon. Az általuk elfogyasztott főétkek mellett a nassokat és édességeket is felírják listájukra. Le is fényképezik étkeiket. Ezek után összehasonlítják eredményeiket és megbeszélik egymással étkezési szokásaikat.

Sokan biztosan babonásnak gondolják, de az Izraeliek a zsidó tradíciók alapján azt hiszik, hogy az új évet olyan ételek fogyasztásával kell kezdeni melyek védelmet, nyújtanak a rossz ellen, jó életet hoznak, s isteni szerencsével áldják meg fogyasztóját az elkövetkezendő évre.Hivatkozva egy a közelmúltban az Izraeli Mezőgazdasági Minisztérium által nyilvánosságra hozott felmérés alapján kiderül, hogy az Izraeliek sokkal több halat, mézet, gránátalmát és almát esznek Tisri hónapban, az új év kezdeténél, mint az év többi hónapjaiban.Ros Hásáná kiváló alkalom arra, hogy új, jó és tiszta lappal induljunk. Saját magunk fejlesztése, jobbá tétele, s eredményeink pozitív befolyásolása fontos része az ünnepnek, de emellett szimbolikus értelmű is.

Mesés keleti fűszerek illata, mézédes arab sütemények, mentatea, gőzölgő kebab, shawerma, tajin; friss, ropogós pita, friss, színpompás saláták. Kinek ne futna össze a nyál a szájában ezektől a finomságoktól? Ez a lap az arab ételek receptjeit, alapanyagait, a magyarországi arab éttermeket, boltokat gyűjti csokorba, és mindenféle linket, ami az arab konyhával foglalkozik.

Itt mindent megtalál, ami a gasztronómiával kapcsolatos: bor és gasztronómia, táplálkozás, egészséges táplálkozás, magyar konyha, világkonyha, gasztro-rekordok, ünnepeink ételei, szakácsok, vendéglátás, szakmai szervezetek, szakfolyóiratok.

Itt mindent megtalál, ami a gasztronómiával kapcsolatos: bor és gasztronómia, táplálkozás, egészséges táplálkozás, magyar konyha, világkonyha, gasztro-rekordok, ünnepeink ételei, szakácsok, vendéglátás, szakmai szervezetek, szakfolyóiratok.

Meghatározás:

Étkezési szokások a világban, érdekes, egyedi, ünnepi, vallási étkezési szokások Európában és más földrészeken.

Étkezési szokások a világban, érdekes, egyedi, ünnepi, vallási étkezési szokások Európában és más földrészeken.

Szponzorált hirdetések

eXTReMe Tracker

Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!

Hibás link:
Hibás URL:
Hibás link doboza: Étkezési szokások
Név:
 
E-mail cím:
 
Megjegyzés:
Biztonsági kód:
 
Mégsem  Elküldés